Yeni kordon bölgesindeki kötü kokunun sebepleri araştırılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni kordon bölgesindeki kötü kokunun sebepleri araştırılıyor
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yeni kordon bölgesindeki kötü kokunun yoğunlaştığı bölgelerden deniz suyu ve yosun numunesi alındığı belirtilerek sürecin hassasiyetle takip edildiği bildirildi.

Açıklama şöyle:

İlimizde son yıllarda Yeni Kordondan başlayıp Kepez Limanına kadar uzanan sahil şeridinde oluşan yoğun kötü kokunun kaynağının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından 22/01/2020 tarihinde koku şikayetlerinin yoğunlaştığı bölgede denizden deniz suyu numuneleri alınarak çalışmalar başlatılmıştır.

Temel sorun olan yaz mevsimindeki koku probleminin nedenlerinin bilimsel verilerle kapsamlı bir şekilde ortaya konabilmesi için; İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Çanakkale Belediye Başkanlığı yetkilileri ile çalışma grubu oluşturulmuş, ilk toplantı 13.03.2020 tarihinde geçekleştirilerek çalışma düzeni belirlenmiştir.

Burada alınan kararlar doğrultusunda yapılacak çalışmalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen Koronovirüs (Covid-19) salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında ve ayrıca Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarlarının sahada yapacakları her türlü ölçüm, analiz ve numune alma faaliyetini tedbir amaçlı durdurulması ile söz konusu numune alma işlemleri 15/03/2020 - 17/06/2020 tarihleri arasında gerçekleştirilememiştir.

Pandemi nedeni ile süreçte zorunlu olarak yavaşlama olmuş, Haziran ayıyla birlikte normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte sahildeki kokunun nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için İl Müdürlüğümüz koordinasyonun oluşturulan Çalışma Grubunun 19/06/2020 tarihinde gerçekleşen toplantısında alınan kararlar doğrultusunda; İl Müdürlüğümüz Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Ali Rıza ATEŞ ve Çevre Mühendisi Funda YALIN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Mehmet Ali KÜÇÜKER ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun KAVCAR’ın katılımıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığından temin edilen bot ile 07/07/2020 tarihinde söz konusu bölgede Yelken Kulübü, Kolin Otel, Çanakkale Liman İşletmesi açıklarından üç farklı noktadan farklı derinliklerden kompozit deniz suyu numuneleri ile Kilitbahir açıklarından bir noktadan referans deniz suyu numunesi ve Yelken Kulübü önündeki sahilden bir noktadan yosun numunesi alınmıştır. Süreç hassasiyetle takip edilmekte, çalışmalar sürmektedir.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ayda iki defa alınacak deniz suyu ve yosun numunelerinin analiz sonuçlarının yanında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce koku şikâyetlerinin yoğunlaştığı bölgede organik madde yükünü arttırarak koku oluşumuna neden olabilecek kaynakların 3 aylık dönemde (Temmuz, Ağustos, Eylül) izleme çalışmaları yürütülecektir.

Elde edilen veriler toplanarak Çalışma grubunda değerlendirildikten sonra, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali KÜÇÜKER tarafından bilimsel bir proje hazırlanarak, denizde koku sorununun giderilmesi konusunda alınması gereken önlem ve yapılması gerekenlerin tespiti sağlanacaktır.  Çanakkale İli Deniz Çöpleri Eylem Planı kapsamında proje oluşturularak Çanakkale Boğazının korunmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Çalışmalar bir program dahilinde Müdürlüğümüzce tertip edilmektedir.
 
Kamuoyuna duyurulur."

Anahtar Kelimeler:
Gestaş'a kefil olmayan CHP Grubu geri adım atmıyor!Önceki Haber

Gestaş'a kefil olmayan CHP Grubu geri ad...

Bülent Turan: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, milletin imzasını taşıyan asrın en önemli reformudur"Sonraki Haber

Bülent Turan: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!