Boylam Enerji'ye 521 bin TL para cezası kesildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Boylam Enerji'ye 521 bin TL para cezası kesildi
CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Güneş Pehlivan, Saros RES Projesi kapsamında bölgede ruhsatsız çalışma yapan Boylam Enerji firmasına Encümen Toplantısında 521 bin 706 TL tutarında kaçak yapı idari para cezası kesildiğini duyurdu.

Güneş Pehlivan'ın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

"Kamuoyunun bildiği üzere, Saros Res projesi, ruhsatsız bulunduğu sahada inşaat faaliyetine başlamıştı. 5 Mayıs tarihinde İmar Müdürlüğü tarafından yapı durdurma tutanağı ile inşaat mühürlenmişti. Son encümen toplantısında 521 bin 706 TL kaçak yapı idari para cezası kesilmiştir.

Öncelikle her perşembe olağan toplantı yapan İl Encümenine, mühürleme tarihinden sonra gerçekleşen 4. toplantıda da olsa yasal işlemi yerine getirdiği için teşekkür ederiz. Encümendeki CHP'li üyelerimize de konunun gündeme alınmasında koydukları katkı için ayrıca teşekkürler.

Sistem ne olursa olsun, genişletilebilir haklar vardır. Biz hukukçular bu konuda görüş birliği içinde olmuşuzdur ve hukuk mücadelesinden asla taviz vermeyiz. Yine de sistemin adalet anlayışı gözler önündedir. Şöyle ki;

Söz konusu proje 600 milyon TL'lik bir proje olup, 180 milyon dolar kredi almıştır. Mevzuat dahilinde düzenlenebilen ceza ise 521 bin 706 TL'dir. Bu da bir asgari ücretliye 0.002 kuruş para cezası kesmekle eşdeğerdir.

Bu nedenle idari para cezalarının amacına uygunluğu, caydırıcılığı, hukuken korunan değerlere uyarlığı her zaman tartışma dahilinde olacaktır. Bilindiği üzere idari para cezaları mevzuat tarafından belirlenen şartlar doğrultusunda hesaplanır. Cezaya hükmeden, elbette ki bu şartlar dışına çıkamaz. Mevzuat değişikliği gerekmektedir.

Çok güncel bir mesele olan trafik cezalarının "güncellenmesi" örneğini ele alalım. Bir şirket genel müdürü ve bir pizza kuryesi 50 km hız sınırı olan bir yolda 55 km hız yaptıklarında ikisine de aynı oranda uygulanan idari para cezası adalet karakteri taşıyacak mıdır?

Adı "ceza" olan bir uygulamanın kimine ceza, kimine ödül olması mümkün müdür?

İdari para cezalarının oransal dağılımı sosyal adaleti tesis edebilmiş birçok ülkede uygulanmaktadır. Günün birinde, Türkiye'de de yalnızca güçsüzün ve dar gelirlinin değil, herkesin adil oranda hesap verebilmesi dileğiyle..."

Anahtar Kelimeler:
Serin ve yağışlı hava hafta ortasına kadar sürecekÖnceki Haber

Serin ve yağışlı hava hafta ortasına kad...

CHP'li Ural'dan partisine sitem: "Biz olmayı başaramadığımız sürece iktidar olamayız"Sonraki Haber

CHP'li Ural'dan partisine sitem: "Biz ol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!