CHP’li Ceylan’dan Bakan Kurum’a ‘Sosyal Konutlar’ sorusu: “Çanakkale’de seçimi kaybedince Sosyal Konutlardaki risk bitti mi?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Ceylan’dan Bakan Kurum’a ‘Sosyal Konutlar’ sorusu: “Çanakkale’de seçimi kaybedince Sosyal Konutlardaki risk bitti mi?”
anket
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 31 Mart yerel seçim öncesi “Biz de inşallah burayı 1 Nisan itibariyle riskli alan ilan ederiz. Size kirayla ilgili destek veririz, taşınmayla ilgili destek veririz, finansla ilgili destek veririz” sözlerine rağmen Bakanlığı’nın Sosyal Konutlar için “Riskli Alan” talebini reddettiğini söyleyerek, “Riskli alan talebinin sonlandırılmamasının nedeni 31 Mart seçimlerinde adayınızın yüzde 25 gibi ezici bir farkla seçimi kaybetmiş olması mıdır?” diye sordu. 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Çanakkale Sosyal Konutlarının riskli alan ilan edilmemesini sordu. Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un” açık hükümlerine karşın,  Çanakkale’deki yerel basında yer alan bazı haberlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sosyal Konutları “Riskli Alan” ilan ettiği bazı haberlerde ise Bakanlığın “Riskli Alan” talebini reddettiği yönüne açıklamalar bulunduğunu söyledi. Özgür Ceylan, İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan sosyal konutlardaki vatandaşların deprem riski altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, “İzmir depremi ile farkındalığın arttığı son günlerde Çanakkale’deki sosyal konutlar üstünden yapılan açıklamalar süreçle ilgili doğru bilgiye olan ihtiyacı artırıyor” dedi. 

“CUMHURBAŞKANLIĞINDA VERİLEN BİR KARAR MI VAR?”

Özgür Ceylan, Bakan Murat Kurum’un cevaplaması için verdiği önergede, ilgili kanunda “Riskli Alan” tanımının yapıldığı ve riskli alanın nasıl ilan edileceğinin belirtildiğini ifade ederken, “Bu kapsamda söz konusu alan ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığınca kararlaştırılan bir karar var mıdır?” diye sordu.  Özgür Ceylan, Çanakkale Belediyesi’nin Şubat 2018’de “6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde” tanımlanan usulleri yerine getirerek sosyal konutların riskli alan ilan edilmesi talebinde bulunduğunu, eksiklikler öne sürülerek dosyanın iade edildiğini, eksiklikler tamamlandıktan sonra Çanakkale Belediyesi’nin dosyanın 21 Şubat 2019 tarihinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne tekrar teslim edildiğini söyledi. Özgür Ceylan bu dosyanın da “Dönüşüm Strateji Belgesi” hazırlanması talebiyle iade edilmesine karşın Çanakkale Belediyesi’nin 2019 yılının Temmuz ayında belgeyi hazırlayarak başvurusunu yenilediğini kaydederek, “Bakanlığınızın ileri sürdüğü eksiklikler giderilerek yapılan Sosyal Konutlar bölgesinin riskli alan ilan edilmesi talebi olumlu görüşle Cumhurbaşkanlığına sunulmuş mudur? Şayet sunulmadı ise bakanlığınızın başvuruya ilişkin olumsuz tavır almasının hukuki gerekçeleri nelerdir?” diye sordu. 

“TEK SEBEP SEÇİMİ KAYBETMEK Mİ?”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 17 Mart 2019’da bölgeyi ziyaretinde AK Parti Adayı Ayhan Gider’e destek için yaptığınız konuşmada “Biz de inşallah burayı 1 Nisan itibariyle riskli alan ilan ederiz. Size kirayla ilgili destek veririz, taşınmayla ilgili destek veririz, finansla ilgili destek veririz. Bu dönüşümü inşallah Ayhan başkanımızla birlikte yaparız. Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu alana her türlü desteği vereceğimizi, Ayhan başkanımızı destekleyeceğimizi buradan ifade ediyorum. Biz, bu anlamda her türlü desteğe açığız. İsterseniz bu söylediğimiz şartlarda biz yapalım, isterseniz kredi sağlayalım siz yapın. Müteahhit bulamıyoruz diyorsanız emlak konutla yapalım. Hiçbir şey istemiyoruz sadece kira desteği derseniz ona da varız. Yeter ki bu kentsel dönüşümü bir an önce yapalım. Sizlerin desteğinizle, biz bu işe 1 Nisan’da başlarız, 3 sene içerisinde sizlere yeni konutlarınızı teslim ederiz. Yapacaklarımızı inşallah en kısa sürede yapar, sizden 1 kuruş almadan inşallah evlerinizi sizlere teslim ederiz”  şeklinde konuştuğunu hatırlatarak, “Sayın Bakan, Sosyal konutlar bölgesini Riskli Alan ilan edeceğinizi söylediğiniz tarihin üzerinden 20 ay geçti. Çanakkale Belediyesi bütün başvuruları yaptığı halde Riskli alan ilanı ile ilgili sürecin sonlanmamasının nedeni 31 Mart seçimlerinde devletin gücünü arkasına seferber edeceğinizi söylediğiniz adayınızın yüzde 25 gibi ezici bir farkla seçimi kaybetmiş olması mıdır?” diye sordu. Özgür Ceylan önergesinde, kentsel dönüşümde sorunun hak sahipleriyle, projedeki paylaşımda uzlaşmanın sağlanması olduğunu belirterek, “Çanakkale Belediyesince proje yarışması yapılmış, hak sahibi kat malikleriyle tek tek görüşülmek ve onayları alınmak suretiyle paylaşım sorunu çözülmüş ve kanunda ifade edilen 2/3 malikin katılımı değil, hemen hemen oy birliği temin edilmiş bir projeye ısrarla karşı durulmasının yasal dayanakları nelerdir?” diye sordu. Özgür Ceylan, önergede Bakan Kurum’a “Olası bir deprem durumunda burada yaşanabilecek can ve mal kayıplarının sorumlusu süreci tıkayan bakanlık bürokrasiniz olmayacak mıdır? Seçimi kaybettik o nedenle sizi cezalandırdık mı diyeceksiniz?” diye sordu. 

Özgür Ceylan Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, kanun kapsamında Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan bugüne kadar Çanakkale’deki riskli yapıların tespiti için kaç hanenin kredi başvurusunda bulunduğu, kaç haneye riskli yapı tespiti kredisi verildiği ve kaç hane yıkım ve yapım kredileri için başvurduğu ve bunların kaçına söz konusu kredilerin verildiği hakkında da bilgi istedi. 
 

Anahtar Kelimeler:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni kısıtlama sinyali!Önceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni kısıtlama...

Küçükkuyu’da etil alkol operasyonu: 4 gözaltıSonraki Haber

Küçükkuyu’da etil alkol operasyonu: 4 gö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!