ÇOMÜ Hastanesinde immün plazma transferi: Koronavirüsle mücadelede 2 hastaya umut oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇOMÜ Hastanesinde immün plazma transferi: Koronavirüsle mücadelede 2 hastaya umut oldu
Koronavirüs salgını sürecinde Pandemi Hastanesi olarak belirlenen ÇOMÜ Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören 2 hastaya immün plazma transferi yapıldı. Covid-19 hastalığını yenen ve iyileştikten sonra bağış yapma şartlarını taşıyan uygun kişiler arasından gönüllü olan Özcan Uzguş’tan alınan immün plazma 2 hastaya umut oldu.

Tüm dünyada görülen, aşısı ve kesin tedavisi olmayan Covid-19 için Sağlık Bakanlığı rehberleri doğrultusunda ilaç tedavisi ve ileri düzey tedavilerden biri olan plazma tedavisi de yapılabilen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde bir başarı daha gerçekleşti.

Pandemi Hastanesi olarak belirlenen ÇOMÜ Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören 2 hastaya immün plazma transferi gerçekleştirildi. Covid-19 hastalığını yenen ve iyileştikten sonra bağış yapma şartlarını taşıyan uygun kişiler arasından gönüllü olan Özcan Uzguş’tan alınan immün plazma 2 hastaya umut oldu.

"BU İMKAN 30 BÜYÜKŞEHİR DIŞINDA ÇOK AZ BİRİMDE VAR"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İmmün plazma; Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olan hastalardan alınan ve ayrılan bağışık serumdur. Bu bağışık serumunu işlemlendikten sonra özellikle yoğun bakım hasta grubuna damar yoluyla vererek iyileşmeye katkısının olmasını bekliyoruz.

Plazma tedavisi aferez işlemi yapılabilen tüm pandemi hastanelerinde yapılabilir. Aferez işlemi; aferez ruhsatı, aferez cihazı ve aferez teknik ekipmanı ve alt yapısı olan hastanelerde yapılabilmektedir. Aferez yapabilme teknik imkanı 30 büyükşehir dışında çok az birimde vardır. Hastanemizde de ayrıca aferez işlemi yapılabildiği için biz de plazma tedavisi uygulayabilen hastanelerden biriyiz.”

"BU TEDAVİNİN YAPILABİLİYOR OLMASI BİZİM AÇIMIZDAN MUTLULUK VERİCİ"

Bu Tedavinin Yapılabiliyor Olması Bizim Açımızdan Mutluluk Verici

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Erbaş ise şunları aktardı:

“Ülkemizde yapılan çeşitli transferler sonucunda elde edilen verelere göre yoğun bakımda yatan özellikle solunum cihazına bağlı hastalarda transfer yapıldıktan sonra ilk bir hafta içerisinde bazı değerlerin ve solunum parametrelerinin düzelebildiği gözlemlenmiştir. Ama her hasta için aynı sonucu veremeyebilir. Çünkü yoğun bakımda yatan hastaların başka hastalıkları da olabiliyor o nedenle her hasta için söyleyemiyoruz ama olumlu sonuçlar alacağımızı umuyoruz. Bu birden hemen olmayacaktır ama tedavimize ilave bir katkı sağlayacağı için bunun yapılabiliyor olması bizim açımızdan mutluluk verici.

"HASTANEMİZDE, SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULU TARAFINDAN VERİLEN TÜM TEDAVİ YÖNTEMLERİ EKSİKSİZ OLARAK KULLANILABİLİYOR"

İmmün plazma tedavisi bu hastaların tedavisi anlamında kesin bir tedavi değil ancak ek bir tedavi yöntemi. Hastanemizde de plazma tedavisi yapılabiliyor olmasının önemi şu; artık hastanemizde yoğun bakımda ya da hastanemizin diğer birimlerinde, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından bizlere verilen tüm tedavi yöntemleri eksiksiz olarak kullanılabiliyor. Bundan sonra da yoğun bakımda yatan diğer hastalar için uygun kriterleri sağlayan hastalar tespit edilip bu hastalara plazma transferi yapılmaya devam edilecek.”

Anahtar Kelimeler:
Başkan Semerci'nin kardeş acısıÖnceki Haber

Başkan Semerci'nin kardeş acısı

Nisan ayında faaliyete geçmişti: Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisinde su arıtma çalışmaları başladıSonraki Haber

Nisan ayında faaliyete geçmişti: Güzelya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!