Selçuk Semizoğlu: “2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Selçuk Semizoğlu: “2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Çanakkaleliler olarak 2022 gibi zor bir yılda Avrupa’nın en büyük kamu yatırımının ilimize yapılmasından dolayı kendimizi şanslı hissetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Her gün birden fazla yatırımcı telefonla yer arayışında, şirket arayışında, onun için 2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim” dedi.

ÇTSO’nun 2023 yılı ilk meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Zor bir yılı geride bırakırken, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımız, Türkiye’nin Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat,  cari açığın kapatılarak cari fazla vermek, dünya çapında turizm kentleri oluşturmak, marina sayısını 100’e çıkarmak, kruvaziyer iskele sayısını arttırmak, kişi başına 25 bin dolar milli gelir gibi hedeflerin konduğu iddialı bir yeni yıla girdik.

Her ne kadar 11. Kalkınma Planı ile bu hedefler önemli ölçüde revize edilse de Çanakkale iş dünyası olarak bizler bu hedeflere azami katkı sunmak için inançla hep çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerin asli görevi ilimizin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler yapmak ve bunları desteklemek suretiyle üyelerimize hizmet etmektir. Biz de gelişim yönümüzü belirlerken ülkemizin hedeflerinden ayrı bir yön düşünemezdik ve yıllardır projelerimizi biz de bu yönde hazırladık.

Üretimimizi arttırmadan ihracat ve kişi başı milli gelir hedeflerine ulaşmamız mümkün değildir diyerek Ezine Gıda İhtisas OSB kuruluşuna proje sahibi olarak öncülük ettik. İçinde bulunduğumuz Çanakkale OSB’ye gerçek yatırımcıları çekmek için olağanüstü çaba sarf ettik. Çan Karma OSB ve Ayvacık Sera Jeotermal OSB için de aynı şekilde desteğimiz sürecek. Aralık ayı sonunda Ayvacık için biliyorsunuz her OSB kurulurken Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bir belli bir katkı payı sunmak zorundayız. Çanakkale OSB'de, Ezine Gıda İhtisas OSB'de vermiştik.  Ayvacık Jeotermal Sera OSB’si Çan’dan biraz daha önde onun için 280.000 TL civarında katkı payını sunduk.

“DÖRT MEVSİM ÇANAKKALE MOTTOSU İLE YURTDIŞINDA İLİMİZİ TANITTIK”

Yat limanı ve kruvaziyer iskele projelerimizi gerçekleştiremedik, bunu daha önce de konuşmuştuk. Çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremedik. Ama Çanakkalemizi turizmde hakettiği konuma getirmek, mevcut potansiyelini ekonomik kazanca dönüştürmek için her platformda tanıtımlarımızı sürdürüyoruz. Yeni bir anlayış ile öncelikle Balkan Ülkelerini hedef alarak “Dört Mevsim Çanakkale” mottosu ile yurtdışında İlimizi tanıttık. Planlı bir şekilde bunu Yunanistan, Makedonya ve Romanya’da da sürdüreceğiz. Çanakkale’de yeni bir turizm destinasyonu için eski Çanakkale Evi’ni Gastronomi Evi’ne dönüştürmek için çalışmalar başlatmıştık.  Bu bağlamda geçen hafta Yönetim Kurulu Üyelerimizden Turgay Bey, Akın Bey ve Ahmet Bey 1,5 günde üç ili gezdiler, eksik olmasınlar teşekkür ediyorum emeklerine sağlık. Çünkü onlar bizden çok öndeler. Örnek olması açısından Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep illerini ziyaret ettiler.

Geçen ay ki toplantımızda Turgay Bey bilgi vermişti, online üye hizmet platformu kurarak üyelerimizin Oda hizmet ve belgelerine telefonlarından ulaşabileceği bir sistem kurma çalışmamız var.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji problemi, yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru gibi akıllara kazınan olaylarla hatırlayacağımız zor bir yılı geride bıraktık. Bu sorunların yanında sanayi üretiminin devam etmesi,  turizm sezonunun iyi geçmesi ve turizm gelirlerinde 2022 yılında bir artış yaşanması bizleri sevindirdi.

IMF Başkanı Georgieva  yeni yılın ilk gününde dünya ekonomisinin büyük kısmı için "2023'ün 2022'den daha zorlu bir yıl olacağı" yorumunda bulundu ve AB ülkelerinin yarısının, Dünya ekonomisinin ise  üçte birinin resesyona girmesini, Çin’in daha da yavaşlayacağını  beklediğini ifade etti. 

Bunlar kaçınılmaz sonuçlar. Ancak şunu da biliyoruz Türk iş insanı, esnafı, taciri, sanayicisi bu zorluklara kolay kolay da pes etmez, çoğu zaman da bu bizleri kamçılanır.  

Biz yine bardağın dolu tarafından bakmak istiyoruz ve Çanakkale olarak, Çanakkaleliler olarak 2022 gibi zor bir yılda Avrupa’nın en büyük kamu yatırımının ilimize yapılmasından dolayı kendimizi şanslı hissetmemiz gerektiğini düşünüyorum.

“2022 ÇANAKKALE YILI OLDU DİYEBİLİRİM”

Geçen Hafta ÇOK A.Ş. Mustafa Tanrıverdi  ziyaretimize geldi. ÇOK’un açılımı Çanakkale Otoyol Köprü yani bundan sonra köprüyü de otoyolu da işleten firma. Köprü söylentisiyle birlikte İlimize neler kattı? Köprü söylentisi ile birlikte 1990’larda kurulan başlanan içinde bulunduğumuz Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranının %100'e ulaşmasını sağladı. Bu kadar daha olsa bir bu kadar daha satılacak. Yine çok kısa sürede tüzel kişiliği tamamlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin parsel tanesinin tamamlanmasını sağladı. Uzmanların verdiği raporlara göre; köprü ile birlikte 3 milyar euroya mal olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi 10 yılda doğrudan ve dolaylı etkileri ile toplamda 14.5 milyar euro gelir getireceği beklentisi var. Türkiye’de siyasetin yapılış şekli de biraz garip bu köprüye en son karşı çıkacak olanlar Çanakkaleliler. Bizim Çanakkale olarak fazlaca bir trafik yoğunluğumuz yoktu aslında. Tabi sebze arabalarımız, süt arabalarımız, turizmci arkadaşlarımızın otobüsleri karşıya geçemiyordu ama İstanbul gibi bir trafik yoğunluğumuz da olmuyordu. Bu elzem bir proje değil, bu bir vizyon projesidir. Size Avrasya Tüneli'nden örnek vermek istiyorum; 2011'de inşasına başlanmış 2016'da hizmete açılmış tünel. 68.000 geçiş garantisi verilmiş. O zaman bu da eleştirilmişti, şu anda geçiş 74.000. Şimdi “yolları mı yiyeceğiz” gibi sığ başlıklarda siyasetler yapılıyor. Köprü Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin verdiği garanti ile yapıldı. Elbette ki dönemin hükümetinin onayıyla yapıldı ama şunu unutmayalım 85 milyonun hakkı var o köprüde. 15 sene sonra bu köprü her birimizin olacak. Çanakkale olarak sığ siyasetten uzaklaşmamız gerek. Köprü o dönemde yapıldı, şu yapıldı bu yapıldı demek sığ siyasettir. Muhalefet eğriye eğri, doğruya doğru demektir. Oda Başkanı olarak benim hissiyatım köprünün ivmesini bir nebze arttıran Çanakkale, Ayvacık-Küçükkuyu Yolu’ndaki Assos ve Troya Tünellerinin olduğudur. Her gün birden fazla yatırımcı telefonla yer arayışında, şirket arayışında onun için 2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim. Biz iş insanıyız, şundan bahsetmek istemiyorum; arsalarımızın, evlerimizin değeri arttı. Biz bunlara bakmayız ama iş yapabilme kabiliyetimiz arttı.

“ÇANAKKALE TİCARETİ VE SANAYİSİ İÇİN DOĞRULARI BELLİ BİR ÜSLUPLA SÖYLEYEREK BURADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Turizmci arkadaşlarımızla beraber Haziran ayında Sofya'da gerçekleştirdiğimiz “Dört Mevsim Çanakkale” mottosuyla yaptığımız workshop çok faydalı oldu. Bu sene Bulgar plakalı arabalar caddelerimizde, sokaklarımızda dolaştı. İki bin üç yüze yakın Bulgar vatandaşımız 3 gün boyunca Çanakkale’de konakladılar. Bunun, ilimizin tanıtımı ve turizmi için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Seçilmiş siyasilerimiz değişir, aday olur kazanamaz. Bürokratlarımız değişir, tayini çıkar, emekli olur. Ama biz Çanakkale'nin sevdalısı, iş insanları olarak Allah ömür verdiği sürece buradayız. Çanakkale ticareti için, Çanakkale sanayisi için doğruları belli bir üslupla söyleyerek burada olmaya devam edeceğiz. Sizden ricam her birinizin, kendi sorunlarınızla ilgili mesleğinizle ilgili söz almanız. Bana söylemeniz önemli değil mikrofonu elinize aldığınız zaman basındaki arkadaşlar bunu iletiyor. Emin olun çok etkili oluyor.

“BİRAZ DA YERELLEŞMEK LAZIM”

Benim çocukluğumdan beri Çanakkale’de hizmet veren bir firma var. Unvanı Kilitbahir A.Ş. Tabi GESTAŞ kurulduktan sonra, bu firmadan GESTAŞ hizmet almaya başladı.  01 Ocak’ta da duyduk ki artık hizmet almıyoruz. Motorlarınızı bağlayın ne haliniz varsa görün. GESTAŞ’ın neredeyse %100’e yakını Özel İdare’ye ait bir şirket. Ayakta durması gereken, hizmet vermesi gereken, özellikle adalara ulaşımın devamlılığını sağlaması gereken bir şirket. Ancak biraz da vefa olması gerektiğine inanıyorum. Yani bu insanlar tahta motorlarla başladılar bu işlere, buraya kadar geldiler. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak bu insanların çocuklarıyla, kendileriyle haftada 3-4 kez karşılaşıyorum. Aynı zamanda GESTAŞ’ın Yönetim Kurulu Üyesiyim. Yönetim Kurulu Üyesi olarak bize bir şey sorulmadı. Yani biraz da yerelleşmek lazım. Kar amacı gütmüyor. Küçülmesi gerekiyorsa küçülür ama bu kadar da yıkıcı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunun gibi çok örnek var. İsim vermeden konuşacağım bir kamu, üyemize 5-6 ay önce bir oteli kiraya vermiş. Yeni sözleşme yapmışlar. Üyemizde 15 milyonun üzerinde buraya yatırım yapmış. Şimdi aynı kamu kuruluşu biz oteli satacağız diyor. Satacaktın neden kiraya verdin? Bunun gibi birçok örnek sayabilirim. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Sizlerin de böyle sorunları varsa dile getirin. Burası bizim tabiri caizse aile toplantımız. Biz burada kimseyi yermiyoruz. Sadece olan gerçekleri anlatıyoruz. Anlatmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

“BİR YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLARAK ÇOK ÜZÜLÜYORUM”

Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum GMKA hakkında bilgi vermek istiyorum. Çanakkale’de teşvik belgesi verilen şirket sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor. İşlevselliğini ve verimini tamamen kaybetmiş durumda. Kamudan başka bir yere destek yok. Bizleri topluyorlar kamu kuruluşlarına verilen destekleri söylüyor. “Benim üyeme ne veriyorsun?” diye sorduğumuzda, bu sene programımız kapalı deniliyor. Ben yetkililere seslenmek istiyorum tabana inemiyorlar. Bir Yönetim Kurulu Üyesi olarak üzülüyorum. Çünkü birçok arkadaşım “GMKA’dan nasıl faydalanırız? Siz orada ne iş yapıyorsunuz?” diye soruyor. Ben de açık sesli biri olarak hiçbir şey yapmıyoruz diyorum.”

 

 


Osman Okyay: “Fiyatların artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var”Önceki Haber

Osman Okyay: “Fiyatların artmaya devam e...

Çanakkale’deki kiralık oda ilanı alay konusu oldu!Sonraki Haber

Çanakkale’deki kiralık oda ilanı alay ko...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!