Tabip Odası: "Çanakkale'de günlük vaka sayısı 120'lerde"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tabip Odası: "Çanakkale'de günlük vaka sayısı 120'lerde"
Çanakkale Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, günlük koronavirüs vaka sayılarındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekilerek, "Çanakkale'de 3 Kasım itibariyle günlük yeni vaka sayısı 120’lerdedir, pandemi hastanesinde servis hasta sayısı 104, yoğun bakım hasta sayısı 29’dur" denildi.

Çanakkale Tabip Odası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“Beklediğimiz gibi kış aylarına yaklaşırken günlük vaka sayılarımızdaki artışlar ciddi boyutlara ulaşmıştır. 3 Kasım itibariyle günlük yeni vaka sayısı 120’lerdedir, pandemi hastanesinde servis hasta sayısı 104, yoğun bakım hasta sayısı 29’dur.

Bu sayılar ne anlama gelmektedir?

Eğer virüs bulaşını azaltamazsak, servis ve yoğun bakımlarda yer kalmayacak, hekimler yoğun bakıma hasta yatırırken hasta seçmek ve bazı hastaları ne yazık ki ölüme terketmek zorunda kalacaklardır.

Çanakkale halkına, maske takılması, sosyal mesafeye uyulması, el hijyenine dikkat edilmesi konusundaki uyarıları tekrarlamak durumundayız. Bu dönemde kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı mekanlara zorunlu olmadıkça gidilmemesi, zorunlu olmadıkça toplu halde biraraya gelme hallerinden uzak durulması gerekiyor. Karantinadaysanız karantina kurallarının dışına lütfen çıkmayınız. Bu hastalığın, sizin için semptomsuz ve hafif seyirli gidişatı olsa bile, bir başkası için ölümcül seyredebileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayınız…

“Yurtlar ve oteller karantina için hazır hale getirilmelidir”

Çanakkale’deki birincil sağlık yetkilisi Sağlık Müdürlüğü’ne birkaç öneride bulunmak istiyoruz. Hastalığın toplumda hızla yayılışı karantina uygulamalarının yetersiz kaldığının bir göstergesidir. Çanakkale gibi küçük şehirlerde karantina uygulamaları için yurtlar ve oteller, büyük şehirlere göre kolaylıkla kullanılabilir ve böylelikle virüsün yayılımını yavaşlatabiliriz. En kısa zamanda yurtlar ve oteller, karantina uygulamalarında kullanılmak üzere hazır hale getirilmelidir.

“HES kodu yaygın biçimde kullanılmalıdır”

HES kodu uygulaması daha aktif kullanılarak kamu kurumlarına, toplu ulaşım araçlarına, alışveriş merkezlerine girişler kontrol edilebilir ve yine böylelikle virüs taşıyan kişilerin toplu bulunulan yerlerde kontrolsüzce virüs yayılımına sebep olmasını engelleyebiliriz. HES kodu uygulaması yaygın ve etkin bir şekilde kullanıma açılmalıdır.

“Covid vakaları artacak”

Önümüzdeki günlerde covid vakaları artacak ancak diğer hastalıkların acil müdahaleleri, tedavileri yapılmaya devam edecektir. Dolayısıyla Kamu Hastanelerinin uyumlu ve birbirlerini destekleyecek şekilde organize olmalarını sağlamak büyük bir zorunluluktur.

“Hemşire sayımız yeterli değil”

Özellikle ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nde en belirgin olmak üzere devlet hastanelerinde çalışan hemşire sayılarımız yeterli değildir. Sağlık çalışanlarının pandemi koşullarında hastalık riskleri ve iş yükleri göz önünde bulundurularak hemşire açığı hızla giderilmelidir. Pandeminin başından beri tüm Türkiye’de Tabip Odaları ve Sendikalar hemşire açığını ifade etmelerine rağmen sağlık otoriteleri şimdiye kadar ne yazık ki bir düzenlemeye gitmemişlerdir.”

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Çanakkale Barosu 6 Aralık'ta seçime gidiyorÖnceki Haber

Çanakkale Barosu 6 Aralık'ta seçime gidi...

Çanakkale’de kaçak içki operasyonu!Sonraki Haber

Çanakkale’de kaçak içki operasyonu!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!