Troya Müzesi'ne prestijli ödül

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Troya Müzesi'ne prestijli ödül
anket
Dünyanın en iyi müzeleri arasında gösterilen Troya Müzesi, Mimarlar Odası tarafından 'Ulusal Mimarlık' Ödülüne layık görüldü.

Çanakkale'de hizmete girdiği 2018 yılından bu yana ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan ve birçok ödüle layık görülen Troya Müzesi, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

Troya antik kentine ait eserlerin sergilendiği Troya Müzesi'ne, Mimarlar Odası tarafından 'Ulusal Mimarlık' ödülü verildi.

TROYA MÜZESİ HAKKINDA

Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer almaktadır. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahiptir. İnşasına 2013 yılında başlanılmış, 2015 yılında duran çalışmalara 2017 yılından bu yana devam edilmiş ve 2018 yılı Ekim ayında açılmıştır.

Müze ziyareti rampadan inerken başlamaktadır. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.

Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir.

Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımları yapılmaktadır

“Çanakkale Arkeoloji Müzesi” içindeki tüm eserler taşınmış olup “Troya Müzesi” olarak; 18.03.2019 tarihinde Resmi olarak açılmıştır. Eski Binası Artık kapalıdır. “Çanakkale Müze Müdürlüğü” bu yeni adresinde hizmet vermektedir.

Anahtar Kelimeler:
Bülent Turan: “AK Parti İl Başkanı, ‘Mustafa Kemal derim, Atatürk demem’ deseydi kıyamet kopardı!”Önceki Haber

Bülent Turan: “AK Parti İl Başkanı, ‘Mus...

Rıdvan Uz, güven tazeledi: Yeniden GİK üyeliğine seçildiSonraki Haber

Rıdvan Uz, güven tazeledi: Yeniden GİK ü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!