Üniversite Hastanesi’nde işçilerin çifte standart isyanı: “Zam beklerken, mevcut haklarımızı da elimizden almaya kalktılar!”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üniversite Hastanesi’nde işçilerin çifte standart isyanı: “Zam beklerken, mevcut haklarımızı da elimizden almaya kalktılar!”
Salgın sürecinde pandemi hastanesi olarak kullanılan ÇOMÜ Hastanesi’nde 4 D statüsünde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde büyük şok yaşadı. Maaş ve sosyal haklarına iyileştirme beklediklerini,  ancak mevcut haklarının da ellerinden alınmaya çalışıldığını iddia eden işçiler, ikramiyelerinin de kaldırıldığını öne sürdü. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Hakan Toy, “Toplu İş Sözleşmesi ile sağlık işçilerinin hem sosyal hem maddi haklarının iyileştirilmesi amaçlanırken rektörlük komisyonu tarafından yetkili sendika olarak katılmış olduğumuz toplantılarda işçilerin sosyal ve maddi haklarının iyileştirilmesinden ziyade mevcut haklarımızı da elimizden almayı amaçlayan içler acısı bir teklifle karşı karşıya kaldık. Aynı kurumda, aynı işi yapmakta olan 4-A ve 4-B kadrosundaki personellerden 2 kat daha fazla çalıştırılıp 4-A ve 4-B kadrosunun sosyal ve maddi haklarının yarısını 4-D kadrosuna hak görmektedirler. Bu durum, çalışanlar olarak bizleri haliyle fazlasıyla derinden etkilemiştir” dedi.

Hastane yönetimiyle yaptıkları görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Hakan Toy şöyle konuştu:

“Yetkili sendika olduğumuz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmakta olan 500 kişiyi aşkın sağlık işçilerinin yıllardır beklediği toplu iş sözleşme süreci 6 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlamış bulunmaktadır.

Toplu iş sözleşmesi ile sağlık işçilerinin hem sosyal hem maddi haklarının iyileştirilmesi amaçlanırken rektörlük komisyonu tarafından yetkili sendika olarak katılmış olduğumuz toplantılarda işçilerin sosyal ve maddi haklarının iyileştirilmesinden ziyade mevcut haklarımızı da elimizden almayı amaçlayan içler acısı bir teklifle karşı karşıya geldik. Canları pahasına çalışan sağlık işçilerine komisyon tarafından teklif edilen miktar 2021 yılında açıklanacak olan asgari ücret üzerine %2’lik bir rakam teklif edilmiştir. Sözleşme süreci 6 Eylül 2020’de başladığı için sözleşme bitim tarihine kadar olan işçinin alacağı aradaki fark ücretini vermemeyi dahi teklif etmişlerdir. Çanakkale'nin tek pandemi hastanesi olan sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde 4-D kadrosundaki sağlık işçilerinin verilmiş olan teklif karşısında bu geçirdiğimiz zor dönemde azalmış olan moral motivasyonları daha da dibe çekilmektedir. Aynı kurumda, aynı işi yapmakta olan 4-A ve 4-B kadrosundaki personellerden 2 kat daha fazla çalıştırılıp 4-A ve 4-B kadrosunun sosyal ve maddi haklarının yarısını 4-D kadrosuna hak görmektedirler. Bu durum, çalışanlar olarak bizleri haliyle fazlasıyla derinden etkilemiştir.

Sağlık işçileri kurum içinde hemşire, laboratuvar teknisyeni , radyoloji teknisyeni , hasta ve yaşlı bakım elemanı , anestezi teknikeri , temizlik personeli , güvenlik , teknik ekip , ambulans şoförü , veri hazırlama ve kontrol işletmeni (sekreter) , acil tıp teknisyeni , fizyoterapist ve ebe gibi bir çok branşta hastanenin tüm alanlarında çalışmaktadırlar. Yıllardır emek vermiş ve heyecanla toplu iş sözleşmesini bekleyen işçilerin tek isteği aynı kurumda çalışan diğer 4-A ve 4-B kadrosundaki mesai arkadaşlarımızla eşit iş-eşit haklara sahip olmaktır.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak sendikamızın ve üyelerimizin tek isteği rektörlük komisyonunun tekliflerini revize edip, bu durumları göz önünde bulundurarak sağlık işçilerini daha fazla zor duruma sokmadan toplu iş sözleşmesini masada bitirmeyi istiyoruz. Çalışan işçiler yıllardır bugünü bekleyip pandemide her türlü riski alan kısım olarak sözleşme sürecinin işçilerin lehine tamamlanmasını talep ediyoruz.” 
 

Anahtar Kelimeler:
Çan pazarı haftada 2 güne çıkarıldıÖnceki Haber

Çan pazarı haftada 2 güne çıkarıldı

Bayramiç Belediyesi’nden alkışlanacak uygulama: Askıda FaturaSonraki Haber

Bayramiç Belediyesi’nden alkışlanacak uy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!