Çanakkale için sevindiren koronavirüs açıklaması: "Taburcu edilen hastaların sayısı giderek artmaya başladı"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale için sevindiren koronavirüs açıklaması: "Taburcu edilen hastaların sayısı giderek artmaya başladı"

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Pandemi Hastanesine dönüştürülen ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Akdur, koronavirüs tedavisine yönelik çalışmaları anlattı. Başhekim Akdur, hastanede uygulanan başarılı tedavi ile taburcu edilen hastaların sayısının giderek artmaya başladığını, bunun yanı sıra solunum cihazına bağlı hastaların da yoğun bakım ekibinin özverili çalışması sonucu solunum cihazlarından ayrılarak sağlıklarına kavuşmaya başladığını belirtti.

ÇOMÜ'nün medya biriminine söz konusu çalışmalara ilişin röportaj veren Başhekim Prof. Dr. Orhan Akdur, koronavirüsün tedavisine yönelik hastanede gerçekleştirilen çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı.

İşte o röportajdan öne çıkanlar:

ÇOMÜ Hastanesi’nde çalışan hekimler ve sağlık çalışanları hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl bir ekip, nasıl bir program dahilinde görev yapıyor? Sağlık çalışanlarımız kendilerini nasıl koruyor?

ÇOMÜ hastanemizde Covid-19 alanında çalışan tüm sağlık çalışanları, hastane yönetimi, Başhemşirelik, idari ve destek personelleri şu anda üstün bir sorumluluk ve hizmet anlayışı içerisinde görevlerini yürütmektedirler. Hastanemizde görev yapan tüm sağlık çalışanları, daha önce hiç olmadığı kadar motive, farklı birimlerden görevlendirilmiş olmalarına rağmen bir takım çalışması ruhu ile uyum içerisinde çalışmaktadırlar.

Bunun dışında alanda çalışan sağlık personelinin her türlü ihtiyacı başta Rektörlüğümüz olmak üzere, Başhekimliğimizce de yakından takip edilerek imkanlar ölçüsünde sağlandı.

Özellikle bu hastalık ve bağlı klinik durumların takibini ve tedavisini gerçekleştirebilecek Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dallarının öğretim üyeleri ve uzmanlık öğrencileri başta olmak üzere ihtiyaç duyulan birimlere diğer bölümlerin uzmanlık öğrencilerinin de görevlendirmeleri yapılarak sağlık hizmeti sunumu sağlandı.

Hemşirelerimizin görev aldıkları birimlerde çalışma düzenleri ve planlamaları Başhemşireliğimizce gerçekleştirildi. Diğer kurumlardan görevlendirilen hemşirelerimizin ve tüm hemşirelerimizin kişisel koruyucu ekipman ve hastaların bakımı konusunda gerekli eğitimler verildi.

Sağlık çalışanlarımızın en iyi şekilde koruyucu donanımlara sahip olduktan sonra hizmet alanlarına girmeleri sağlandı. Sağlık Bakanlığınca belirlenen standartlar çerçevesinde bu malzemelerin personele dağıtılması gerçekleştirilmektedir.

Malzeme yönünden her türlü desteğin sağlanmış olması ve gelen sağlık personeline bu desteğin sunulması oldukça önemlidir.

ÇOMÜ Hastanesi’nde oluşturulan Pandemi Servisi hakkında bilgi alabilir miyiz? Pandemi Servisi nasıl bir kapasiteyle hizmet veriyor?

Hastanemizdeki Covid-19 yataklı servislerinde optimal sayıda hekim, hemşire, temizlik görevlisi ve hasta bakıcılar büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir. Burada uygulanan başarılı tedavi ile taburcu edilen hastaların sayısı giderek artmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra solunum cihazına bağlı hastalarımız da yoğun bakım ekibimizin özverili çalışması sonucu solunum cihazlarından ayrılarak sağlıklarına kavuşmaya başlamışlardır.

Vakalar nasıl belirleniyor? Tanı koyulmasının ardından nasıl bir süreç gelişiyor?

Covid-19 şüpheli hastalar ilk geldiklerinde önce 1. triaj alanında (1. çadırda) semptomları sorgulanıyor. Covid-19 uyumlu semptomu olan hastalar 2. triaj çadırında hekim tarafından tekrar değerlendirilip olası vaka tanımına uyuyorsa acil servise kabul ediliyor. Burada hikaye, fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik incelemeler ile daha sonra tanı için örnek alımı gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Sonuçlar sonrasında gerekli görülen hastalar enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları ile konsülte edilerek yatırılarak tedavisi gereken hastalar yataklı ünitelere transfer ediliyor. Ayaktan takip ve tedavisi gereken hastalarımıza gerekli önerilerde bulunularak taburculuk işlemi gerçekleştiriliyor. Yataklı ünitelerde hastaların tansiyon, ateş, oksijen saturasyonu takipleri hemşirelerimizce yapılmaktadır. Her gün alınan kan numuneleri ile hastalar yakından izlenmektedir. İlaç tedavileri gereken durumlarda tedavi değişiklikleri Sağlık Bakanlığınca belirlenen rehber doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Yapılan günlük vizitlerde hastaların durumları öğretim üyeleri tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Bu uygulamalar kısa sürede hastaların tedavi yanıtlarının olumlu sonuç vermesini sağlamaktadır.

Tüm bu planlamalar, sağlık çalışanlarımızın deneyimi ve özverili, uyumlu çalışmaları başarının temel anahtarı olacaktır.


Bülent Turan: “Belediyelerimizin ve hemşehrilerimizin emrindeyiz”Önceki Haber

Bülent Turan: “Belediyelerimizin ve hemş...

Çanakkale'de koronavirüs testleri artık daha hızlı yapılıyorSonraki Haber

Çanakkale'de koronavirüs testleri artık...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!