ÇOMÜ'den dünyada bir ilk: 8 dakikada sonuç veren çift antikorlu tanı kiti geliştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇOMÜ'den dünyada bir ilk: 8 dakikada sonuç veren çift antikorlu tanı kiti geliştirildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) dünyadaki benzerlerinden farklı olarak daha güvenilir ve hızlı sonuç alınan “Koronavirüs tanısı için test kiti” geliştirildi. 8 dakika gibi kısa sürede ve neredeyse yüzde yüze yakın bir sonuç veren kit dünyada bir ilk.  

ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından 'İleri Araştırma Projeleri' kapsamında desteklenen ve ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk tarafından geliştirilen çalışma ile ilgili Prof. Dr. Sezgintürk şunları söyledi: “Mart ayının ortasından itibaren tamamen üniversitemizin öz kaynaklarıyla yürüttüğümüz çalışma ile korona virüsün insanın bağışıklık sisteminde oluşturduğu antikorları hedef alan bir test kiti geliştirdik. Kitimiz 5-10 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren ve şu anda hâlihazırda piyasadaki testlerden de çok daha kesin, doğru sonuçlar veren bir kit. Koronavirüs tanısı için dünya piyasasında satılan kitlere baktığımızda hepsi sadece tek bir antikoru hedef alıyor ve onun üzerinden sonuç veriyor. Bizim geliştirdiğimiz kitin en önemli üstünlüğü ve avantajı virüse özel iki farklı antikoru tespit ediyor olması. Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Birkaç hafta içerisinde gerçek kan örnekleri üzerinde yapacağımız optimizasyon çalışmaları da bitecek. Kitimiz ondan sonra inşallah kullanıma hazır hale gelecek.” 

"Seri Üretime Geçiş Olacak"

Dünyada ikinci antikoru hedef alan başka bir test kitinin olmadığını ve bu çalışmaların da patentini alıp seri üretime geçeceklerini kaydeden Prof. Dr. Sezgintürk, "Seri üretimle alakalı tabii girişimlerimiz olacak. Geliştirdiğimiz kitin önce patent haklarının alınması gerekecek. Ülkemizin fon veren kuruluşlarına da başvuracağız. KOSGEB, TÜBİTAK, kalkınma ajansları ve Sağlık Bakanlığı gibi ülkemizin önemli fonlayıcı kuruluşlarına da projemizi tanıtarak seri üretime geçmeyi planlıyoruz” dedi.

"Türkiye'de Değil, Dünyada İlk Defa Yapılan Bir Test"

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk tarafından geliştirilen çift antikorlu tanı kiti ile dünyada bir ilki gerçekleştirdik diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat;  “Dünyada birçok antikor testi bulunuyor. Bu antikor testleri tek bir antikoru hedef alırken hocamızın çalışmasının sonucu olan test kiti, iki farklı antikoru hedef alıyor. PCR'lar biliyorsunuz doğruluk oranı yüzde 63 oranında değişiyor. Yani yüzde 40 civarında bir yanılma payı var ama hocamızın geliştirmiş olduğu bu test kiti ile 5-10 dakika içerisinde yüzde yüze yakın bir sonuç elde ediliyor. Daha sonraki dönemde de Covid-19 geçirip, geçirmediğini de tespit ediyor. Biz bu proje ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak gerçekten övünç duyuyoruz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Rektör konuşuyor, İl Sağlık Müdürü susuyor!Önceki Haber

Rektör konuşuyor, İl Sağlık Müdürü susuy...

Adliyede koronavirüs çıktı, duruşmalar ertelendi!Sonraki Haber

Adliyede koronavirüs çıktı, duruşmalar e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!