Gestaş Müdürü Mahir Sevinç: "Gemi kiralama ücretleri nedeniyle feryat ediyorum"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gestaş Müdürü Mahir Sevinç: "Gemi kiralama ücretleri nedeniyle feryat ediyorum"
Çanakkale Olay Gazetesine röportaj veren Gestaş Genel Müdürü Mahir Sevinç, İl Genel Meclisi'nde CHP Grubu'nun karşı çıktığı gemi satın alma konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de öngörülemeyen kur artışları yüzünden gemi kiralama ücetlerinin çok yüksek bir noktaya ulaştığının altını çizen Sevinç, "Yani biz, 10 yılda 6 gemiye TL cinsinden 400 milyon TL gibi bir meblağ ödemişiz. Ben şimdi İl Genel Meclisi’nden 4 gemiyi satın almak için 100 milyon TL borçlanma yetkisi istiyorum. Sıfır gemi olmak zorunda değil. Benim ihtiyaçlarımı 10-15 yaşında bakımlı bir gemi de karşılayabilir. 400 milyon TL kiralama bedeli, çok büyük bir rakam. Ben bu nedenle feryat ediyorum. Bu şirket, Özel İdare’nin bir şirketi. Çanakkale İl Özel İdaresi de Çanakkalelilerin öz malıdır. GESTAŞ, Çanakkalelilerin, 550 bin kişinin ortak olduğu bir şirkettir. Ben hadiseye bu perspektiften bakıyorum" dedi.

Gestaş Genel Müdürü Mahir Sevinç'in, Çanakkale Olay Gazetesi'ne verdiği röportajda öne çıkan açıklamaları şu şekilde:

Göreve gelişinizin hemen ardından gemi kiralama ücretlerini yüksek buldunuz ve gemi satın alma konusu üzerinde durdunuz. Bu da kentte bir tartışma konusu oldu. Bu işin aslı nedir?

"Ben şimdi İl Genel Meclisi’nden 4 gemiyi satın almak için 100 milyon TL borçlanma yetkisi istiyorum. Sıfır gemi olmak zorunda değil. Benim ihtiyaçlarımı 10-15 yaşında bakımlı bir gemi de karşılayabilir. 400 milyon TL kiralama bedeli, çok büyük bir rakam. Ben bu nedenle feryat ediyorum. Bugüne kadar çok büyük rakamlar ödemişiz, gelin bu rakamları bundan sonra ödemeyelim. Kendi gemilerimizi alalım.

Biz bu müşteri potansiyeli ile bu rakamları ödeyebiliyorsak, kendi gemimizi de alabiliriz. Bu, Çanakkale’nin malı olsun istiyorum. Çünkü bu şirketin Çanakkale nüfusuyla eşdeğer 550 bin ortağı var. Biz öncelikle 550 bin kişiye hizmet ediyoruz. Bu şirket, Özel İdare’nin bir şirketi. Çanakkale İl Özel İdaresi de Çanakkalelilerin öz malıdır. GESTAŞ, Çanakkalelilerin, 550 bin kişinin ortak olduğu bir şirkettir. Ben hadiseye bu perspektiften bakıyorum."

İl Genel Meclisi ile fikir ayrılığı nasıl başladı? İl Genel Meclisi CHP Grubu da özetle 'GESTAŞ şeffaf değil' diyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Şirket yönetenler bilirler ki, yatırım yapacağınız fizibilitenin maliyet değerlerini ortaya koyarsınız. Mukayese güncel kira bedelleri üzerinden yapılır. Ben diyorum ki İl Genel Meclisi üyelerine; “Ben bir gemi için 550 bin TL kira ödüyorum. Eğer bana gemi alma fırsatı verirseniz, ben her gemi için 350 bin TL taksit ödeyebilirim ve bunu da 6-7 yıllık bir periyotta öderim, GESTAŞ'ın kendi malı olur. Tabi dolayısıyla %99.87 ortağı olduğu için Çanakkale İl Özel İdaresi'nin de malı olur. Ben bilgi ve belge aktarılmadı iddialarını çok doğru bulmuyorum açıkçası. İnanmak isteyen söze de inanır, inanmak istemeyen belgeye de inanmaz. Ben İl Genel Meclisi üyelerimizin, hangi partiden olursa olsun, benim söylediklerimin doğruluğuna veyahut da samimiyetime inandıklarını düşünüyorum. Çünkü birebir temaslarımızda, grup olarak konuşmalarımızda, kendileri teşekkür ettiler, düzgün bilgilendirdiğimi ifade ettiler. Ama, anlamayıp da ‘ne gereği var? Yine de kiralayalım’ diyenlere de şunu söyledim; “Sizin, 5500 lira kira ödediğinizin bir eviniz var, bankacının biri gelip diyor ki, ‘Bu apartmanda bir daire satılık, 5500 lira kira ödemeyin, 3500 lira bankaya kredi taksiti ödeyin.’ Siz, bu teklife rağmen 5500 lira kira ödemeyi mi tercih edersiniz, yoksa 3500 lira ödeyip bir müddet sonra, taksitler bittiğinde malın tamamı sizin olacak bir satın alma işlemini mi tercih edersiniz? Bunda anlaşılmayacak ne var? Ne yapmak istediklerini ben anlamış değilim. 550 bin lira kira ödenirken, niye 350 bin lira taksit ödenmesine karşı çıkıyorsunuz diye kendilerine sormak lazım."

CHP Grubu ikna mı olmuyor?

"Benden belge istediler, ben klasörlerle evrakları yaptım ve komisyondaki arkadaşlarımıza götürdüm. Arkadaşlarımız ikna oldular. Ama o komisyon değiştirildi sonradan. Yani konuştuğumuzda ikna oluyorlar. Ancak ben grup kararı alınıyor diye düşünüyorum. Grup kararında ‘hayır’ diyorlar. Birebir konuştuğumuzda ‘hayır’ diyen görmedim açıkçası. Bizim aylık 550 bin TL vererek kiraladığımız mevcut gemiler 85 otomobil kapasitesinde. Biz bir gemi kiraladık, 120 otomobil kapasiteli ve 325 bin lira. Biz başarılı bir kiralama yaptık. Mecliste ‘yine kirala’ dediler. Şimdi 325 bin lira kira ödüyorum, ben o gemiyi 350 bin lira taksitle satın da alabilirim. Niye ille de ‘kirala’ anlamış değilim."


 

Anahtar Kelimeler:
BİM'de 3 Temmuz katalog ürünleri yer aldıÖnceki Haber

BİM'de 3 Temmuz katalog ürünleri yer ald...

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandıSonraki Haber

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!