Terviye günü ne zaman, ne anlama gelmektedir? Terviye Günü namazı nasıl kılınır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Terviye günü ne zaman, ne anlama gelmektedir? Terviye Günü namazı nasıl kılınır?
Kurban Bayramı için artık az bir süre kaldı. Vatandaşlar Terviye Günü nedir, ne anlama gelir sorusuna cevap aramaya devam ediyor. Terviye Günü, Zilhicce ayının sekizinci günü olarak bilinmektedir. Arefe gününden önceki gün anlamına gelmektedir. Terviye namazı nasıl kılınır sorusuna cevap arayan vatandaşlar arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Terviye günü ne zaman, ne anlama gelmektedir? Terviye Günü namazı nasıl kılınır?

Zilhicce ayının içerisinde bulunan terviye günü, dini kaynaklarda Yevm-i Terviye olarak da isimlendirirlmektedir. Sözlük anlamı ile suya kandırmak ve gördüğü rüya üzerinde düşünmek anlamlarında gelen terviye, dini açıdan önemli bir manaya sahiptir. Peki, Zilhicce Terviye günü nedir ve ne zaman idrak edilir? İşte, terviye günü hakkında bazı detaylar...

Terviye günü nedir?

Terviye günü Zilhicce ayının sekizinci günü olarak bilinmektedir. Arefe gününden bir önceki gün olması Terviye gününü önemli kılar. Mina'da su olmadığından, hacılar kendilerini ve hayvanlarını iyice suya kandırdıktan sonra Mekke'den çıktıkları veya Hz. İbrahim gördüğü rüya üzerinde bugün düşündüğü için, bu güne "Terviye günü" denir.

"Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i kurban kesmekle ilgili rüyâsını o gece görmüş, Terviye günü bu rüyâ üzerinde düşünmüş, ertesi Arefe günü bunun sâdık rüya olduğunu anlamış, bayram günü de Hz. İsmail'i kurban etmeye teşebbüs etmiş olduğu" rivayet edilir.

Terviye anlamı nedir?

Sözlükte terviye “düşünmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak” anlamlarına gelir.

KURBAN BAYRAMI MESAJLARI

KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATLERİ

Terviye Namazı nasıl kılınır?

Terviye Namazı için ilki dört, peşinden 2 rekât daha olmak üzere altı rekât namaz kılınması tavsiye edilmiştir. Dört rekâtlık namazın birinci rekâtında Asr Sûresi, ikinci rekâtında Kureyş Sûresi, üçüncü rekâtında Nasr Sûresi ve dördüncü rekâtında ise üç kere İhlâs Sûresi okunur. 

Müteakiben kılınacak iki rekât namazın her rekâtında üç kere İhlâs Sûresi okunur. Bu namaz kılan kişinin, Terviye günü Mina’da bulunup da zikreden mü’minlerin eriştiği fazîlet ve ecre erişeceği ümit edilir.

Terviye Günü nasıl ibadet edilir?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Ancak hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesi ile Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).


Şahin Aygül: "Diyanetimiz de başkanımız da yalnız değildir"  Önceki Haber

Şahin Aygül: "Diyanetimiz de başkanımız...

Gelibolu'da akraba cinayeti: Yeğenini av tüfeğiyle öldürdü!Sonraki Haber

Gelibolu'da akraba cinayeti: Yeğenini av...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!