Çanakkale'nin Neyi Meşhur? Çanakkale'nin En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale'nin Neyi Meşhur? Çanakkale'nin En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler
Çanakkale geçmişten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tüm dünyanın tanıklık ettiği Kurtuluş Savaşı destanının bilinen merkezidir. Çanakkale’ye meraklı olan kişiler bu şehri ziyaret etmek isteyebilir.

Çanakkale, Marmara bölgesinde bulunan bir şehirdir. Türkiye, diğer ülkeler ile kıyaslandığı zaman köklü yemek kültürüne sahiptir. Ülkemizde her bölgenin, her şehrin kendi yöresine ait bir yemek tarihi bulunmaktadır. Çanakkale’nin de kendine has yemek ve tatlıları bulunur. Ayrıca Çanakkale’ye gelip hediyelik eşyalara göz atmanız yeterlidir.

Çanakkale’nin En Meşhur Yemekleri

İskorpit Çorbası: İskorpit balığı ve sebzeler ile hazırlanır. Çanakkale’ye gittiğiniz zaman muhakkak denemeniz gereken bir lezzettir.

Ovmaç Çorbası: Soğan, un, salça veya pul biberin harmanlanması ile hazırlanır.

Çırpma: Ispanak, soğan, un ve su ile hazırlanır. Çırpma fırınlarda kızartılarak servis edilir.

Tumbi: Göce, maydonoz, patlıcan ve domatesle hazırlanır. Çanakkale’nin en özel yemeklerinden biridir. Tavada kavrulup sonradan fırınlanan bu lezzet zeytinyağıyla servis edilir.

Börülce Köftesi: Börülce her hali ile lezzetlidir. Börülcenin soğan, domates ve baharatlar ile harmanlanmasıyla hazırlanır.

Tuzlu Sardalya: Çanakkale’de çok meşhur olan sardalya balığı aylar süren emekle hazırlanması ile ortaya çıkar. Çanakkale’yi ziyaret edenlerin denemesi gereken bir tattır.

Yumurtalı Tiken: Protein ve vitamin deposu olarak bilinir. Şevketi bostan, salça, yumurta ve soğanla hazırlanır.

Patlıcan Turşusu: Bütün turşulardan farklıdır. Çanakkale usulü olan patlıcan turşusu; patlıcan, kereviz ve lahananın ayrı ayrı işlemden geçirilip bir ipe bağlanmasıyla hazırlanır. Bu turşuyu denemeyi unutmayın.

Çanakkale’den Alınabilecek Hediyelikler

Buzdolabı Magneti: Gökçeada ve Bozcaada’da an Çanakkale’ye özgü buzdolabı magnetleri bulabilirsiniz. Aynalı Çarşı’yı gezerken çeşitli magnetlere göz gezdirebilirsiniz. Truva Atı figürleri, en sevilen magnetler arasındadır. Magnetler ortalama 5 cm büyüklüğe sahiptir.

El Yapımı Seramikler: Çanakkale’nin ilçesi olan Bozcaada, el yapımı seramikleri ile ünlüdür. Bölgede hediyelik eşya satın alabileceğiniz çeşitli seramik dükkanı bulunur. Özel tasarımlı seramikler arasında Çanakkale yazılı balık figürlerine göz gezdirebilirsiniz.

Otantik Takılar: Rengarenk bileklikler, kolyeler ve küpelerin bulunduğu takıları hediyelik için satın alabilirsiniz.

Bozcaada Şarapları: Bozcaada, Türkiye’nin en iyi şarapların üretildiği bir ilçedir. Şarapların tadına bakabileceğiniz ve hediyelik olarak alabileceğiniz yerleri ziyaret edebilirsiniz.

El Dokuma Halı: Ayvacık el dokumacılığı sanatı ile bilinir. Ayvacık’a bağlı köyde, halı ve kilim tezgahlarında el dokuması ürünler üretilir.

Ezine Peyniri: Ezine peyniri, Türkiye’nin en ünlü peynirlerinden birisidir. Ezine. Koyun, keçi ve inek sütü kullanılarak yapılır. Satın almadan önce tadım yapabilir ve hediyelik için hazırlanan soğutucu poşetlerle satın alabilirsiniz.

Peynir Helvası: Bu tatlı Çanakkale’nin en popüler tatlıları arasındadır. Dükkanda tüketebilir veya hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Kaynak: Makalenet


Vali Aktaş’tan trafik ekiplerine denetim – Çanakkale YorumÖnceki Haber

Vali Aktaş’tan trafik ekiplerine denetim...

Çanakkale’de suç örgütü operasyonu!Sonraki Haber

Çanakkale’de suç örgütü operasyonu!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!