AK Partili Gider: “Gökçeada’daki okulu açan Türkiye, Heybeliada’nın şartlarını da belirler”

SİYASET 30.09.2025 - 11:39, Güncelleme: 30.09.2025 - 11:39
 

AK Partili Gider: “Gökçeada’daki okulu açan Türkiye, Heybeliada’nın şartlarını da belirler”

Yeniden açılması gündeme gelen Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, bu okulun dün kapatılması kadar bugün açılmasını da doğru bir karar olarak değerlendirerek, “Bu hâkim güç olduğumuzun ifadesi, kimseden korkmadığımızın göstergesi ve tüm dünyaya ilan edilmesidir. Türk devleti olarak da şartları biz belirleriz. Bugüne kadar da kimseye bağımsız bir şey vermedik, vermeyiz de” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen buluşmanın en önemli sürprizlerinden biri, Erdoğan’ın görüşmenin hemen öncesinde “Heybeliada (Ruhban) Okulu’yla ilgili üzerimize ne düşerse zaten yapmaya hazırız” sözleriyle yaptığı çıkış olmuştu. MİLLETVEKİLİ GİDER, RUHBAN OKULUNUN YENİDEN AÇILMASINI DEĞERLENDİRDİ Moderatörlüğünü Cemil Barlas ve Canan Barlas’ın yaptığı, A Haber ekranlarında canlı yayınlanan Canan Barlas ile Gündem programına konuk olan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Rum Ortodoks Patrikhanesi açısından en önemli din eğitimi kurumu olan ve 1971 yılından beri kapalı bulunan Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun 54 yıl aradan sonra yeniden hizmete girmesi konusuna ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. DÜN KAPATILMASI KADAR BUGÜN AÇILMASI DA DOĞRU BİR KARAR Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu çıkışının, Türkiye’nin hâkim güç olduğunun bir göstergesi ve dünyaya ilanı olduğunu vurgulayan Milletvekili Gider, şu çarpıcı açıklamaları yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanı dedi ki; ‘Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili üzerimize düşen ne varsa yapacağız.’ Bundan güzel bir cümle olmaz. 70’lerde Gökçeada Rum Okulu kapatılmış, biz 2015’te açtık. 70’lerde kapatılması da normaldi. Çünkü Batı Trakya’da Türklerin çektiği zulüm belliydi, Kıbrıs’taki durum belliydi. 2015’te bizim açmamız da doğruydu. Bunların hepsi artık ‘biz güçlüyüz’ demektir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldığı zaman diyor ki; ‘Herkes dinini yaşamakta serbesttir.’ Niye? Çünkü zaten Fatih’sin, galipsin, neden korkacaksın. Kanuni Sultan Süleyman birçok ülkeyle ticari anlaşmalar imzalıyor, niye? Çünkü çok güçlüsün” dedi. “TÜRKİYE’NİN HÂKİM GÜÇ OLDUĞUNUN BİR GÖSTERGESİ VE DÜNYAYA İLANIDIR” “Bugün de Gökçeada’daki okulu açtığımız gibi Ruhban Okulu’nu da açarız” diyen Ayhan Gider, “Bunun şartlarını da biz belirleriz. Çünkü devlet biziz, Türk devleti de biziz. Kimseye de bağımsız bir şey vermeyiz, bugüne kadar da vermedik. Bakın yıllarca Türk devleti kendi vatandaşından, bir başka mezhebe sahip Alevilerden de korktu. Ama onların da haklarını verdik. Cemevlerinin de statüsünü koyduk. Bugün Ruhban Okulu’nu da açarız. Dün kapatmamız ne kadar doğruysa bugün açmamız da o kadar doğru. Ayasofya için de aynısını söyleyebilirim ki bugün açıyorsak biz hâkim gücüz demektir ve dünyaya ilan etmektir. Benim kimseden korkum yok demektir. Onun için bunların hiçbirinden korkmuyoruz” şeklinde konuştu.
Yeniden açılması gündeme gelen Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, bu okulun dün kapatılması kadar bugün açılmasını da doğru bir karar olarak değerlendirerek, “Bu hâkim güç olduğumuzun ifadesi, kimseden korkmadığımızın göstergesi ve tüm dünyaya ilan edilmesidir. Türk devleti olarak da şartları biz belirleriz. Bugüne kadar da kimseye bağımsız bir şey vermedik, vermeyiz de” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen buluşmanın en önemli sürprizlerinden biri, Erdoğan’ın görüşmenin hemen öncesinde “Heybeliada (Ruhban) Okulu’yla ilgili üzerimize ne düşerse zaten yapmaya hazırız” sözleriyle yaptığı çıkış olmuştu.

MİLLETVEKİLİ GİDER, RUHBAN OKULUNUN YENİDEN AÇILMASINI DEĞERLENDİRDİ

Moderatörlüğünü Cemil Barlas ve Canan Barlas’ın yaptığı, A Haber ekranlarında canlı yayınlanan Canan Barlas ile Gündem programına konuk olan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Rum Ortodoks Patrikhanesi açısından en önemli din eğitimi kurumu olan ve 1971 yılından beri kapalı bulunan Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun 54 yıl aradan sonra yeniden hizmete girmesi konusuna ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

DÜN KAPATILMASI KADAR BUGÜN AÇILMASI DA DOĞRU BİR KARAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu çıkışının, Türkiye’nin hâkim güç olduğunun bir göstergesi ve dünyaya ilanı olduğunu vurgulayan Milletvekili Gider, şu çarpıcı açıklamaları yaptı:

“Sayın Cumhurbaşkanı dedi ki; ‘Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili üzerimize düşen ne varsa yapacağız.’ Bundan güzel bir cümle olmaz. 70’lerde Gökçeada Rum Okulu kapatılmış, biz 2015’te açtık. 70’lerde kapatılması da normaldi. Çünkü Batı Trakya’da Türklerin çektiği zulüm belliydi, Kıbrıs’taki durum belliydi. 2015’te bizim açmamız da doğruydu. Bunların hepsi artık ‘biz güçlüyüz’ demektir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldığı zaman diyor ki; ‘Herkes dinini yaşamakta serbesttir.’ Niye? Çünkü zaten Fatih’sin, galipsin, neden korkacaksın. Kanuni Sultan Süleyman birçok ülkeyle ticari anlaşmalar imzalıyor, niye? Çünkü çok güçlüsün” dedi.

“TÜRKİYE’NİN HÂKİM GÜÇ OLDUĞUNUN BİR GÖSTERGESİ VE DÜNYAYA İLANIDIR”

“Bugün de Gökçeada’daki okulu açtığımız gibi Ruhban Okulu’nu da açarız” diyen Ayhan Gider, “Bunun şartlarını da biz belirleriz. Çünkü devlet biziz, Türk devleti de biziz. Kimseye de bağımsız bir şey vermeyiz, bugüne kadar da vermedik. Bakın yıllarca Türk devleti kendi vatandaşından, bir başka mezhebe sahip Alevilerden de korktu. Ama onların da haklarını verdik. Cemevlerinin de statüsünü koyduk. Bugün Ruhban Okulu’nu da açarız. Dün kapatmamız ne kadar doğruysa bugün açmamız da o kadar doğru. Ayasofya için de aynısını söyleyebilirim ki bugün açıyorsak biz hâkim gücüz demektir ve dünyaya ilan etmektir. Benim kimseden korkum yok demektir. Onun için bunların hiçbirinden korkmuyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleyorum.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.