Çanakkale’de DNA barkod ve bandrollü gübre denetimleri

GÜNDEM 07.10.2026 - 17:17, Güncelleme: 07.10.2026 - 17:17
 

Çanakkale’de DNA barkod ve bandrollü gübre denetimleri

Çanakkale’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, Bayramiç, Ezine, Çan, Yenice ve Biga ilçelerinde gübre denetimleri yapıldı.

Söz konusu denetimlere ilişkin Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımızın DNA Barkod ve izlenebilirliğinin kontrolü için yıllık denetim programı kapsamında;İlimizde 29 Eylül-1 Ekim 2026 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz gübre denetim birimi teknik personelleri ve yüklenici firma (Duygu Havacılık Savunma Sanayii Tic. A.Ş.) görevlileri tarafından;Bayramiç(5), Ezine(7),Çan(4),Yenice 3,Biga (4) ilçelerimizde toplam 23 adet üründe DNA Bandrol Denetimi yapılmıştır. Gübre takip sistemi (GTS); el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçilerimiz ile gübre üreticilerimizin korunması kapsamında üretimden son kullanıcıya kadar tüm tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamaktadır. DNA Barkod denetimi; üretim veya dolum aşamasında uygulanan DNA Barkod'un varlığının tespiti için üründen numune alınarak analiz edilmesi, DNA bandrol denetiminde ise; ürün ambalajı üzerinde yer alan gizli/görünmez DNA logolarının UV fener ışığı ile tespit edilmesidir. (Üreticilerimizin Mağdur Olmaması İçin İlimizde Yetkili Gübre Bayilerinden Gübre Temini Yapılması Gerekmektedir.)”
Çanakkale’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, Bayramiç, Ezine, Çan, Yenice ve Biga ilçelerinde gübre denetimleri yapıldı.

Söz konusu denetimlere ilişkin Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımızın DNA Barkod ve izlenebilirliğinin kontrolü için yıllık denetim programı kapsamında;İlimizde 29 Eylül-1 Ekim 2026 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz gübre denetim birimi teknik personelleri ve yüklenici firma (Duygu Havacılık Savunma Sanayii Tic. A.Ş.) görevlileri tarafından;Bayramiç(5), Ezine(7),Çan(4),Yenice 3,Biga (4) ilçelerimizde toplam 23 adet üründe DNA Bandrol Denetimi yapılmıştır.

Gübre takip sistemi (GTS); el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçilerimiz ile gübre üreticilerimizin korunması kapsamında üretimden son kullanıcıya kadar tüm tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamaktadır.

DNA Barkod denetimi; üretim veya dolum aşamasında uygulanan DNA Barkod'un varlığının tespiti için üründen numune alınarak analiz edilmesi, DNA bandrol denetiminde ise; ürün ambalajı üzerinde yer alan gizli/görünmez DNA logolarının UV fener ışığı ile tespit edilmesidir. (Üreticilerimizin Mağdur Olmaması İçin İlimizde Yetkili Gübre Bayilerinden Gübre Temini Yapılması Gerekmektedir.)”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleyorum.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.