Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Volkan Temiz: “Teminat uygulaması akaryakıt bayilerini zorluyor”

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.04.2022 - 16:37, Güncelleme: 25.04.2022 - 16:37
 

Volkan Temiz: “Teminat uygulaması akaryakıt bayilerini zorluyor”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve akaryakıt istasyonu sahibi Volkan Temiz, akaryakıt ve otogaz bayilerine getirilen teminat zorunluluğunun küçük işletmelerin kapanmasına neden olacağını açıkladı.

Volkan Temiz, Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü getirildiğini belirterek, uygulamanın sektördeki çok sayıda küçük işletmenin kapanmasına neden olacağı endişesini taşıdıklarını ve konuyu TOBB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na taşıdıklarını açıkladı. Temiz, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ’Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ ile dağıtım şirketleriyle birlikte akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü; yeni işe başlayanlarda 10 milyon liraya kadar, faaliyeti devam edenlerde 100 milyon lirayı geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının yüzde 1’ine kadar teminat alma yetkisi verilmiştir. Teminat uygulaması kapsamında olup yeni işe başlayan mükelleflerden sahip oldukları lisans sayısına bakılmaksızın dağıtıcı lisansına sahip olanların 2021 yılı için 20 milyon liraya kadar teminat vermesi gerekeceği, dağıtıcı lisansı dışında lisanslara sahip olanlar için ise bu tutarın 1 milyon lira olacağı belirtilmiştir” dedi. Temiz ayrıca, teminat mektubu uygulamasının bayiler üzerine ciddi bir külfet getireceğini, özellikle kırsalda faaliyet gösteren bayilerin bu maliyeti karşılamasının mümkün olmadığını, diğer sektörlerde de kayıt dışının bulunabileceğini ama teminat uygulamasının sadece akaryakıt sektöründe uygulandığını belirterek, bu kapsamda, mali sorumluluklarını yerine getiren, vergilerini düzenli ödeyen ve EPDK’dan kayıt dışı herhangi bir eylemden ceza almayan bayilerin teminat uygulaması kapsamına alınmaması gerektiğini vurguladı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve akaryakıt istasyonu sahibi Volkan Temiz, akaryakıt ve otogaz bayilerine getirilen teminat zorunluluğunun küçük işletmelerin kapanmasına neden olacağını açıkladı.

Volkan Temiz, Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü getirildiğini belirterek, uygulamanın sektördeki çok sayıda küçük işletmenin kapanmasına neden olacağı endişesini taşıdıklarını ve konuyu TOBB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na taşıdıklarını açıkladı.

Temiz, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ’Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ ile dağıtım şirketleriyle birlikte akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü; yeni işe başlayanlarda 10 milyon liraya kadar, faaliyeti devam edenlerde 100 milyon lirayı geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının yüzde 1’ine kadar teminat alma yetkisi verilmiştir. Teminat uygulaması kapsamında olup yeni işe başlayan mükelleflerden sahip oldukları lisans sayısına bakılmaksızın dağıtıcı lisansına sahip olanların 2021 yılı için 20 milyon liraya kadar teminat vermesi gerekeceği, dağıtıcı lisansı dışında lisanslara sahip olanlar için ise bu tutarın 1 milyon lira olacağı belirtilmiştir” dedi.

Temiz ayrıca, teminat mektubu uygulamasının bayiler üzerine ciddi bir külfet getireceğini, özellikle kırsalda faaliyet gösteren bayilerin bu maliyeti karşılamasının mümkün olmadığını, diğer sektörlerde de kayıt dışının bulunabileceğini ama teminat uygulamasının sadece akaryakıt sektöründe uygulandığını belirterek, bu kapsamda, mali sorumluluklarını yerine getiren, vergilerini düzenli ödeyen ve EPDK’dan kayıt dışı herhangi bir eylemden ceza almayan bayilerin teminat uygulaması kapsamına alınmaması gerektiğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleyorum.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.