Çanakkale’de orman müdürünün duygulandıran anları: Takip ettiği boz ayının ölümüyle yıkıldı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale’de orman müdürünün duygulandıran anları: Takip ettiği boz ayının ölümüyle yıkıldı!
Çanakkale’nin Yenice ilçesinde orman işletme müdürü olarak görev yapan Mehmet Akkan, bölgede takip ettiği ve köylülerce de korunan bir boz ayının ölümü sonrası duygusal anlar yaşadı.

Seyir halindeki bir aracın çarpması sonucu can veren boz ayının cansız bedenine bir süre sarılan, sonra da suratını öpen Yenice Orman İşletme Müdürü Mehmet Akkan, duygusal anlar yaşadı.

Bölgede yaşayan köylülerin koruduğu boz ayıyı bir süredir ilgiyle ve severek takip ettiğini belirten Akkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Gücün, akıllılığın, güzelliğin, zekanın simgesi, Kazdağları’nın gerçek sahibi, erkek boz ayının (ursus arctos) elim bir trafik kazası sonucu ölmesine çok üzüldüm.

Anavatanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır. Her ne kadar etçil hayvan olarak sınıflandırılırsa da etten çok sebze ve meyvelerle beslenirler. Boz ayılar aynı zamanda ağaçlara da iyi tırmanırlar. Ortalama 1.80-2.00 m. boyunda ve 150-200 kg. ağırlığında olabilen boz ayılar hemen hemen bütün düşmanları ile baş edebilecek kadar güçlüdürler. Buna rağmen genellikle sakin yaratılışı olan boz ayılar kızdırıldıkları veya yaralandıkları zaman çok tehlikeli olurlar.

Yaz aylarında yeterince yiyecek bularak şişmanlayan boz ayılar havaların soğuması ile beraber inlerine çekilerek derin bir uykuya dalarlarsa da bu gerçek bir kış uykusu değildir. Bu uyku esnasında sık sık uyanarak dışarıya çıktıkları olur. Hatta yavrular bile bu uyku esnasında dünyaya gelirler. Ayıların gebelik müddetleri 200-250 gün arasındadır. Doğduklarında çok küçük olan ayı yavruları 180-350 gr. civarında olurlar. Dişi ayı yavrularına çok düşkün olup onları soğuğa karşı korur ve büyüyünceye kadar 2 yıl müddetle özenle bakar. Boz ayılar yaklaşık 40 yıl kadar yaşarlar.

Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren boz ayı da yaklaşık 2,5- 3 metre boyunda, 150-200 kg ağırlığında olup, yetişkin bir erkekti. Yenice tarafında yaşayan, ilgiyle ve severek takip ettiğim, köylülerimizce de korunan, ormanların, Kazdağları’nın ve Biga Yarımadasının gerçek sahibi olan boz ayının yaşamını yitirmesi beni derinden üzdü.”


Çanakkale’de devlet hastanesi acil servisine 10 yeni pratisyen hekimÖnceki Haber

Çanakkale’de devlet hastanesi acil servi...

Dünya Kız Çocukları Günü mesajları (Dünya Kız Çocukları Günü'nün tarihçesi)Sonraki Haber

Dünya Kız Çocukları Günü mesajları (Düny...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!