Çanakkale’de deprem önlemleri artıyor: 2001 yılından önce inşa edilen yapılar yeniden denetlenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale’de deprem önlemleri artıyor: 2001 yılından önce inşa edilen yapılar yeniden denetlenecek
Çanakkale Belediye Meclisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olağanüstü toplandı. Riskli olarak görülen 2001 öncesi yapılar başta olmak üzere, İmar Affı’ndan yararlanan binaların, yurtların, otellerin ve kamu kurumlarına ait yapıların yeniden incelenmesine karar verildi.

Yeni yapılarda, inşaatın her aşamasını özellikle, zemin iyileştirme sürecini sıkı bir denetime tabi tutacak olan Çanakkale Belediyesi, kontrolü yapılmayan projelerde inşaata izin vermeyecek, alınan numunenin proje gereklerini sağlamaması durumunda ise inşaatı durduracak. Ayrıca bina yükünü artıran baz istasyonları ile ilgili olarak da tedbir amaçlı düzenleme getiriliyor.

HANGİ KONUTLARDA RİSK ANALİZİ YAPILACAK?

Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre; Çanakkale Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantıda aldığı karar ile öncelikle 29 Haziran 2001 tarihinden önce ruhsatlandırılmış bulunan binalarda, İmar Affı veya İmar Barışı olarak bilinen, en son 31 Aralık 2017’de çıkarılan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesi’nden faydalanmış olan yapılardan risk analizleri istenecek. Ayrıca kentin ana ulaşım akslarının kesişim noktalarında bulunan kavşaklardan cephe alan ve deprem anında yıkılması durumunda ulaşımı olumsuz etkilemesi muhtemel binaların mülk sahiplerinin, 31 Aralık 2023’a kadar bina deprem riski analiz raporunu belediye sunmaları kararı alındı.

Kent içerisinde mevcut hastane, sağlık ocağı ve sağlık tesisi ve özel eğitim kurumu olarak hizmet veren birimlerin mülk sahipleri ise belediyenin bildirimini takip eden 45 takvim günü içerisinde, bina deprem riski analiz raporunu sunacaklar. Yurt, pansiyon ve otel olarak kullanılan yapılar için ise bu süre 60 gün.

İMAR AFFI’NDAN YARARLANANLAR YIKIM KARARI İLE KARŞILAŞABİLİR

Projesine aykırı şekilde imalat yapılmış ve bu haliyle İmar Affı uygulamasından yararlanmış yapı sahiplerinden 21 Aralık 2023 tarihine kadar bina deprem riski analiz raporunu idareye sunmaları istendi. Ayrıca İmar Affı’ndan yararlanan binaların ruhsat ve projesine uygun imalat yapılacağına dair dilekçe ile deprem risk raporunun sunulması zorunlu kılındı. İmar Affı’ndan yararlanan binalarla ilgili alınan kararda, bu koşulların yerine getirilmemesi halinde; “Encümence verilecek yıkım kararının idare tarafından uygulanmasından önce risk raporu hazırlanır veya hazırlattırılır” denildi.

BAZ İSTASYONLARINA YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ

Baz istasyonu olan binalar da ele alındı. Deprem anında ve sonrasında yaşanması muhtemel iletişim kesintilerinin önlemesi amacıyla açık alanlarda kule tipi baz istasyonlarının teşvik edileceği ve zorunlu hallerde baz istasyonlarına ancak 29 Haziran 2001 tarihinden sonra ruhsatlandırılmış binalarda izin verileceği ifade edildi.

ÇANAKKALE’DE YAPILARIN SADECE YÜZDE 50’Sİ YAPI DENETİM HİZMETİ ALMIŞ

2001 ve 2022 yılları arasında 5 bin 200 adet yapı ruhsatı düzenlendiği ifade edilen Çanakkale Belediye Meclisi’nde, kentte toplamda 10 bin 500 adet bina olduğu dile getirildi. Mevcut yapıların yüzde 50’sinin yapı denetim hizmeti olduğu ve kent nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin bu binalarda ikamet ettiği belirtildi. Çanakkale il genelinde ise TÜİK verilerine göre, hane halkının sadece yüzde 46.6’sının 2001 yılı sonrasında imal edilen konutlarda yaşadığı belirtildi. 

DEPREM İSTASYONLARI ARTIRILACAK YAPI TEST LABORATUARI KURULACAK

Kent içerisindeki mevcut ölçüm cihazlarını barındıran deprem istasyonlarının, işler durumda kalmasının büyük önem taşıdığı, mevcut istasyonlara ilave yapılarak deprem erken uyarı sisteminin kurulması için gerekli çalışmaların önümüzdeki dönemde başlayacağı öğrenildi. Çanakkale Belediyesi bünyesinde, yapı test laboratuvarı kurulması için gerekli işlemlerin hızla başlayacağı ifade edilirken, afet sonrası için birim kurulacağı ifade edildi.


AK Parti’li Yüksel’e ‘deprem siyaseti’ tepkisi: CHP’li vekilleri suçladı, ortalık karıştı!Önceki Haber

AK Parti’li Yüksel’e ‘deprem siyaseti’ t...

Semizoğlu’ndan, Turan ve Gökhan’a manidar çağrı: “Oda seçimleri için nasıl birlikte çalıştıysanız, Çanakkale için de birlikte çalışın”Sonraki Haber

Semizoğlu’ndan, Turan ve Gökhan’a manida...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!